Det är sämre nu ...

Som jag berättat tidigare så har jag nyligen bytt gym till Friskis & Svettis. Jag hade lite farhågor om spännigheten på Friskis och dessa har nu besannats. Det vimlar av testosteron-stinna hannar och upp-piffade tjejer som svettas ymnigt i de senaste märkeskläderna. Jag skiter förvisso i dem och kör mitt eget race, men ändå ...

Detta har fått mig att fundera på den träningskultur som genomsyrar Sverige för tillfället. Det började väl redan på 80-talet med Jane Fonda men de senaste 10 åren har det verkligen gått över styr. När jag var liten, på 70-talet, så var det ganska ovanligt att man som vuxen höll på och tränade. Visst spelade man fotboll, tennis eller orienterade men fokus låg mer på sporten i sig eller att helt enkelt ha kul. Numera tränar man för att bli snyggare. Dessutom så blir man lätt ansedd som lat och mindre begåvad om man är småfet eller har dålig kondis.

Det "rätta" är istället att träna som en idiot fem dagar i veckan för att efteråt kollapsa i TV-soffan framför en intelligens-befriad förnedrings-såpa. Jag gillar att träna och kommer att fortsätta med det, men om jag måste välja läser jag hellre en bok eller kollar en bra rulle.

En sund själ i en sund kropp sa en gång en gamma romare. Jag tror verkligen att det är något vi behöver hitta tillbaka till. Min inställning kanske beror på att jag aldrig varit speciellt intresserad av sport eller andra fysiska aktiviteter. Jag satt hellre hemma och byggde Lego eller läste böcker. Det är först efter mitt inträde i medelåldern som jag, av nöden tvungen, börjat träna. Det bästa kanske är om man kan kombinera träning med någon form av intellektuell stimulans. Jag brukar läsa medans jag kör löpbandet och lyssna på ljudböcker när jag är ute och går.

Anyhow, jag tror att vår tids fixering på kroppen och utseendet leder till att i mina ögon viktigare värden knuffas undan. Så länge du är snygg och vältränad har du alibi mot att engagera dig i politik, miljöengagemang och till och med ren allmänbildning. Jag blir ibland rädd för hur lite folk vet om sin samtid och om nutidshistoria. En kompis som studerar berättade om en diskussion på en lunchrast då det framkom att många av hans yngre kurs-kamrater inte hade en aning om vad Sovjet-unionen var för något!

Det var bättre förr ...

Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posted by: Nattman
Posted on: 2008-04-25 at 15:43
Tags: träning, gym, allmänbildning
Categories: Allmänt | Träning
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Post Information: Permalink | Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed

Blind Justice?

Jag har flera kompisar som jobbar i skivbranschen så vi ha haft en del heta diskussioner kring fildelning. De hävdar att musikindustrin kommer att försvinna och i framtiden kommer det inte att finnas någon musik. Jag svarar att skivdistributionsbranschen (iaf som den ser ut idag) kommer att dö men att musiker kommer att hitta andra sätt att sprida sin musik och att få betalt för den. Jag har full förståelse att de reagerar eftersom deras jobb och deras tänkta framtid håller på att försvinna, men yrken och skrån har försvunnit ur vårt samhälle innan på grund av teknisk utveckling. Antalet tunnbindare i vårt avlånga land är ganska få, mycket beroende på att teknisk utveckling har ändrat vårt sätt att distribuera och lagra matvaror.

Jag läste både i DN och på IDG.se om att en av polisens utredare i Pirate Bay-rättegången, nu har fått anställning hos Warner Brothers. Man kan ju tänka sig att hans arbete med förundersökningen mot piraterna inte låg honom i fatet när han sökte sitt nya jobb. Hela den här grejen blir allt märkligare och märkligare, myndigheterna verkar verkligen gå i mediaindustrins ledband. Det finns ju andra brott som borde få mer resurser istället, se bara databasen om sexförbrytare som lades ner pga resursbrist.

En annan sak, är en förundersökning offentlig? Får sagde polisman utnyttja den kunskap han fått genom utredningen till sitt nya jobb? Jag vet inte.

Just nu värderat 5.0 av 1 människor

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posted by: Nattman
Posted on: 2008-04-18 at 09:26
Tags: pirat, polis, pirate bay, fildelning, skivbranschen
Categories: Allmänt
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Post Information: Permalink | Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed

Klicka på beställ...

Såg en artikel på IDG.se angående distanshandel. Posten har gjort en undersökning som visar att vi köper allt mer på nätet. Själv föredrar jag helt klart att handla via nätet, det enda jag helst köper i butik är kläder (om jag inte har benkoll på storlekar och modeller). Jag handlar massor av musik och böcker, mest rollspel och militärhistoria. Skulle tro att jag sammanlagt beställer för runt 1500kr per månad via nätet.

Jag gillar att man kan sitta och fundera, kolla recensioner och specifikationer, och plocka in och ur i varukorgen för att fixa sin optade beställning. Jag gillar att man kan jämföra priser mellan olika butiker, att man kan kolla vad andra har tyckt om varan och att få se vad andra som köpt samma grejer har kollat på. Hade jag kunnat beställa hem mat och få den levererad hem till ett rimligt pris så hade jag gjort det.

Det enda som är skit är att Postens utlämningsställe ligger två kilometer åt helt fel håll, men allt fler e-butiker kör med Schenker och det är mycket bättre för då kan jag hämta paketen på vägen hem från jobbet. Dessutom har de klimatneutrala leveransalternativ.

Just nu värderat 3.0 av 2 människor

 • Currently 3/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posted by: Nattman
Posted on: 2008-04-15 at 09:03
Tags: distanshandel e-handel böcker rollspel
Categories: Allmänt
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Post Information: Permalink | Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed

Allt eller inget?

Det har diskuterats en hel del här på luncher och fikaraster om vi ska bojkotta OS eller inte. För egen del så tycker jag nog att vi borde bojkotta spelen, men OS är ingen stor grej för mig så jag är väl inte direkt representativ. Enligt en ny opinionsundersökning så tycker 34% av det svenska folket att Sverige borde bojkotta invigningen men i övrigt vara med i spelen. Jag tycker nog att att om man ska göra en bojkott så ska man göra det på riktigt, annars är det bara ett spel för gallerierna.

Ett argument jag har hört för att inte bojkotta spelen är att idrottsutövarna som har tränat en massa år och kanske byggt sin karriär och ekonomi på att vara med i de Olympiska Spelen. Jag har full förståelse för att det skulle kännas surt att något man tränat för i en massa år inte blir av men de får nog ta den smällen.

Däremot så anser jag att bojkotten inte bara skulle gälla OS och idrott utan även handel och industri. Det är ju där de riktiga påtryckningarna finns, men det är väl knappast aktuellt...

Just nu värderat 5.0 av 1 människor

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posted by: Nattman
Posted on: 2008-04-11 at 09:06
Tags: os kina
Categories: Allmänt
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Post Information: Permalink | Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed

Pizza för 15 miljoner

Läste på IDG.se att en snubbe har fått 2,5 miljoner dollar för domänen pizza.com. Han köpte den -94 och har hoggat den sedan dess. Det får en givetvis att fundera över vilka göttiga domännamn man själv skulle kunna registrera för att sedan sälja. Men med tanke på att det redan finns ett gäng företag som pysslar med fulregistreringar så är det nog bara att glömma. Enligt en undersökning gjord i höstas så består nästan 80% av tillväxten på domännamn av fulregistreringar.

Det är väl bara att gratulera herr Clark och hoppas att han inte lägger alla pengarna på pizza.

Just nu värderat 4.0 av 4 människor

 • Currently 4/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posted by: Nattman
Posted on: 2008-04-09 at 09:05
Tags: pizza domännamn fulregistrering
Categories: Allmänt
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Post Information: Permalink | Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed