Det är sämre nu ...

Som jag berättat tidigare så har jag nyligen bytt gym till Friskis & Svettis. Jag hade lite farhågor om spännigheten på Friskis och dessa har nu besannats. Det vimlar av testosteron-stinna hannar och upp-piffade tjejer som svettas ymnigt i de senaste märkeskläderna. Jag skiter förvisso i dem och kör mitt eget race, men ändå ...

Detta har fått mig att fundera på den träningskultur som genomsyrar Sverige för tillfället. Det började väl redan på 80-talet med Jane Fonda men de senaste 10 åren har det verkligen gått över styr. När jag var liten, på 70-talet, så var det ganska ovanligt att man som vuxen höll på och tränade. Visst spelade man fotboll, tennis eller orienterade men fokus låg mer på sporten i sig eller att helt enkelt ha kul. Numera tränar man för att bli snyggare. Dessutom så blir man lätt ansedd som lat och mindre begåvad om man är småfet eller har dålig kondis.

Det "rätta" är istället att träna som en idiot fem dagar i veckan för att efteråt kollapsa i TV-soffan framför en intelligens-befriad förnedrings-såpa. Jag gillar att träna och kommer att fortsätta med det, men om jag måste välja läser jag hellre en bok eller kollar en bra rulle.

En sund själ i en sund kropp sa en gång en gamma romare. Jag tror verkligen att det är något vi behöver hitta tillbaka till. Min inställning kanske beror på att jag aldrig varit speciellt intresserad av sport eller andra fysiska aktiviteter. Jag satt hellre hemma och byggde Lego eller läste böcker. Det är först efter mitt inträde i medelåldern som jag, av nöden tvungen, börjat träna. Det bästa kanske är om man kan kombinera träning med någon form av intellektuell stimulans. Jag brukar läsa medans jag kör löpbandet och lyssna på ljudböcker när jag är ute och går.

Anyhow, jag tror att vår tids fixering på kroppen och utseendet leder till att i mina ögon viktigare värden knuffas undan. Så länge du är snygg och vältränad har du alibi mot att engagera dig i politik, miljöengagemang och till och med ren allmänbildning. Jag blir ibland rädd för hur lite folk vet om sin samtid och om nutidshistoria. En kompis som studerar berättade om en diskussion på en lunchrast då det framkom att många av hans yngre kurs-kamrater inte hade en aning om vad Sovjet-unionen var för något!

Det var bättre förr ...

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Posted by: Nattman
Posted on: 2008-04-25 at 15:43
Tags: träning, gym, allmänbildning
Categories: Allmänt | Träning
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Post Information: Permalink | Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed

Kommentarer

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

  Country flag

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

den 24 juni 2018 16:29